De zoektocht naar een geschikt gezicht voor de kaaisjouwer

De Stichting heeft in 2016 het idee geopperd om het beeld van de kaaisjouwer het gezicht van een levende Nijmegenaar te geven om het idee van de kaaisjouwer en het beeld van deze robuuste verschijning nauwer te verbinden met de Nijmeegse bevolking.  Met dit doel heeft de stichting via de lokale media een oproep gedaan aan alle Nijmeegse mannen die zich in die rol konden vinden om een foto van hun gelaatstrekken op te sturen, zodat de kunstenaar daaruit een keuze kon maken voor het uiterlijk dat het beste paste in haar conceptontwerp.

De kunstenaar heeft vooral geselecteerd op een krachtig en plastisch gezicht waarvan de uitdrukking indrukwekkend en rijp genoeg was om een kaaisjouwer te kunnen verbeelden.

De keuze voor het beeldbepalende gezicht is hierbij gevallen op Frank Brink, geboren en woonachtig te Nijmegen.

Frank heeft verscheidene malen model gezeten in het atelier van de kunstenaar, die het portret op de juiste schaalgrootte voor een beeld van ca. 3 meter hoog, heeft uitgewerkt. De beloning voor de gespendeerde tijd en de bereidheid zijn gezicht te willen lenen aan een project in de openbare ruimte bestond in de vorm van een gipsafgietsel van het gezicht dat in 2017 uitgereikt aan het model, om de erkentelijkheid van de Stichting De Nijmeegse Kaaisjouwer tot uitdrukking te brengen. Hier hebben de lokale media waaronder De Gelderlander verslag van gedaan.